Adacta | Gold ERP i CRM Microsoft Partner & Qlik Certified Solution Provider
Adactine novosti

Osvrt na najavljene zakonske izmjene u 2017. godini

Pripremili smo kratak pregled najvažnijih izmjena koje su stupile na snagu u drugom tromjesečju 2017. godine.

Izmjene u vezi s fiskalizacijom 

Ove godine FINA je izmijenila dužinu serijskog broja u klijentskim FISKAL certifikatima.

Planirani početak izdavanja klijentskih FISKAL certifikata s dužim serijskim brojem je polovica travnja 2017., a najkasnije do 30. lipnja 2017. godine.

Postojeće korisničke FISKAL certifikate obveznici fiskalizacije neće trebati mijenjati sve do pred istek njihova važenja, a novim će se obveznicima fiskalizacije izdavati FISKAL certifikati s dužim serijskim brojem. Naime, CIS (Centralni informacijski sustav) Porezne uprave istovremeno će raditi s oba tipa certifikata.

Također, objavljen je novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji je stupio na snagu početkom 2017. godine. Novi Zakon je ukinuo status malog obveznika fiskalizacije. Time je propisana obveza fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja za sve obveznike fiskalizacije, neovisno o tome jesu li „paušalci“ ili ne. Termini „mali obveznici fiskalizacije”, „paušalisti” i „paušalci” podrazumijevaju one porezne obveznike koji se oporezuju paušalno, periodički i po određenom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak.

Nastavno na novi Zakon, objavljen je i novi Pravilnik o fiskalizaciji. Prema ovom Pravilniku, obveznik fiskalizacije dostavlja pojedinačno podatke za svaki poslovni prostor u kojem izdaje račune, a koji podliježu postupku fiskalizacije izdavanja računa, prije slanja računa koji se odnosi na taj poslovni prostor te podatke o proizvođaču i/ili održavatelju programskog rješenja prilikom uključivanja u sustav fiskalizacije pomoću aplikacije ePorezna.

Promjene koje je potrebno dostaviti putem portala Porezne uprave su:

  • promjena adrese
  • promjena radnog vremena
  • promjena tipa poslovnog prostora
  • promjena djelatnosti
  • poslovni prostor se privremeno zatvara / trajno zatvara / ponovno otvara
  • promjena podataka o proizvođaču / održavatelju programskog rješenja.

Gore navedeno znači da se iz NAV-a više neće dostavljati podaci o lokaciji, radnom vremenu i sl., što znači da navedene promjene neće raditi u NAV-u.

Korisne poveznice

https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1335

https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/in2.vuk.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1334

 

Nova verzija aplikacije ePorezna s poboljšanjima na obrascima PDV-a

Od 13. travnja 2017. dostupna je nova verzija aplikacije ePorezna s poboljšanjem na PDV obrascu; u novo polje - IBAN možete upisati račun na koji želite povrat.

Ako ga ne upišete ili je račun koji upišete zatvoren, povrat će se izvršiti na račun iz Jedinstvenog registra računa.

Također, na stranicama Porezne uprave objavljena je nova xml shema PDV obrasca.

Napominjemo da dosadašnja shema PDV obrasca i dalje funkcionira te ako pojedina poduzeća nemaju potrebe za povrat dostavom IBAN-a u PDV obrascu ili žele navedeni podatak upisivati u aplikaciji Porezne uprave, obrazac je i dalje moguće dostavljati na uobičajen način.

Kontaktirajte nas

Trebate više informacija? 

Kontaktirajte nas