Adacta | Gold ERP i CRM Microsoft Partner & Qlik Certified Solution Provider
Adactine novosti

Izmjene u platnom prometu u 2016. godini

U 2016. godini očekuje nas i izmjena u platnom prometu - primjena europskih, SEPA pravila za plaćanje u kunama i eurima.

Više o izmjeni u platnom prometu

SEPA – jedinstveno područje plaćanja u eurima (Single Euro Payments Area) na kojemu potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, neovisno o njihovoj lokaciji. Cilj inicijative SEPA-e je uspostava jedinstvenog sustava platnog prometa.

S pristupanjem Europskoj uniji krajnji rok migracije na SEPA-u, koji je definiran Uredbom 260/2012, obvezujući je i za Republiku Hrvatsku. U tu svrhu, na inicijativu Nacionalnog odbora za platni promet, pokrenut je nacionalni projekt SEPA u Republici Hrvatskoj.

Krajnji rok za migraciju na SEPA platni instrument - SEPA kreditni transfer u euro valuti u skladu s Uredbom (EU) 260/2012, za Republiku Hrvatsku je 31. listopada 2016. godine.

Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja djelomičnu reformu platnog sustava budući da podrazumijeva ukidanje dosadašnjeg načina provedbe kreditnih transfera (naloga za plaćanje) i izravnih terećenja.

Prema Nacionalnom planu migracije na SEPA-u, rok za migraciju na SEPA kreditni transfer u RH za euro i kune je 1. travnja 2016. godine.

Promjene koje donosi SEPA očituju se u izmjeni oblika datoteke platnih naloga, uključujući i datoteke za isplatu osobnih primanja. Također, ako preuzimate informacije o izvršenim nalozima u obliku datoteke izvoda, banka će te datoteke dostavljati u novom SEPA formatu. 

Izmjene u Microsoft Dynamics NAV poslovnom sustavu

Prilagođavanje infrastrukture za podnošenje datoteke s nalozima (pain.001) i prihvat datoteke s izvatkom (camt.053) u formatu ISO 20022 XML (SEPA format).

Korisne poveznice

http://www.sepa.hr/
https://www.youtube.com/watch?v=mWBPkh_vMP4&list=PLnVAEZuF9FZkzSHOWroJKoolA8AULE3c-
&index=13

Kontaktirajte nas

Trebate više informacija? 

Kontaktirajte nas