Adacta na IDC SEE Forumu 2016
Adactine novosti

IDC SEE Forum 2016

IDC-ev treći po redu CIO Forum koji se održao od 14. do 16. rujna 2016.  ugostio je više od 200 sudionika, od kojih 110 direktora informatike (CIO). Adacta je ponovno sudjelovala kao jedan od partnera konferencije. Dva dana intenzivnog druženja, one-to-one sastanaka, radionica, inspirativnih predavača te panel diskusija pružaju naglasak na promjenu uloge IT direktora i njihovih odjela, prema digitalnoj transformaciji kompanija.

U skladu s najnovijim istraživanjem IDC-a provedenog među krajnjim korisnicima na ovogodišnjem IDC SEE Forumu u Dubrovniku, IT direktori (CIO) naglasak su stavili na odmak od vlastitih tradicionalnih operativnih zadataka unutar poduzeća prema vodećoj ulozi pri digitalnoj transformaciju kompanija.

“Među najbitnijim strateškim prioritetima, IT direktori su naglasili ciljeve koji će snažno utjecati na budući poslovni uspjeh njihovih organizacija, poput poboljšanja i redizajniranja poslovnih procesa, povećanja konkurentnosti, unapređenju iskustva krajnjih korisnika, dok smanjenje IT troškova, osiguravanje operativnog kontinuiteta, te podizanje troškovne učinkovitosti neće predstavljati njihov primarni fokus”, tvrdi Zoltan Komaromi, Associate Vice President, Co-Head of Research, IDC CEE.

Percepcija novih IT trendova i područja glavnih IT investicija

Direktori informatike vide "Big data" analitiku, Cyber sigurnost, mobilne aplikacije te privatni oblak kao najvažnije nadolazeće trendove u regiji jugoistočne Evrope (SEE). Trenutne neophodne operacije koje osiguravaju redovan tijek funkcioniranja poslovanja unutar poduzeća su Enterprise Asset management, društvena kolaboracija i pametne operacije. S druge strane, IT direktori smatraju donekle javni oblak, a u puno većoj mjeri kognitivne sustave, virtualnu stvarnost te 3D ispis potencijalnim prijetnjama IT sigurnosti njihovih kompanija.

Nedavno istraživanje provedeno među IT direktorima najvećih kompanija otkrilo je da su baze podataka i skladištenje podataka zauzele visoko drugo mjesto ove godine, u odnosu na sedmu poziciju po važnosti u 2015. godini, dok je infrastruktura podatkovnih centara ostala među tri najvažnije kategorije i u 2016. Odgovori sugeriraju da se ulaganja usmjeravaju od nekada vrlo popularnih ERP softvera i ostalih back-office solucija prema front-end rješenjima poput CRM-a i Sales force aplikacija.

IT sigurnost je prepoznata kao najvažnije područje u koje će se ulagati u 2016. godini, bilježeći snažan skok s četvrte pozicije na prvu, u odnosu na 2015. godinu.

“Glavni trendovi koji će utjecati na europsko tržište IT sigurnosti, osim digitalne transformacije, su dinamične promjene u zakonskoj regulativi. Značajan porast zloćudnih softvera (malware) na tržištu prikazuju neučinkovitost dosadašnjih tradicionalnih pristupa. Uvođenje zakonske regulative za IT sigurnost online usluga i zaštita podataka predstavljaju dodatne zahtjeve za sigurnosne operacije”, dodaje Komaromi.

Outsourcing, Cloud i Document Management rješenja

IDC istraživanje je pokazalo da svaki treći direktor informatike u regiji jugoistočne Evrope planira povećati upotrebu outsourcing usluga ili zamijeniti postojećeg pružatelja outsourcing rješenja. Usluge pružene u javnom oblaku (PaaS, SaaS i IaaS) postale su prisutne u širokoj uporabi kao modeli vanjskog pružanja važnih IT funkcija. Prema dostupnoj studiji, jedna od pet kompanija planira povećati upotrebu usluga pruženih u javnom oblaku na bar jednu od navedenih kategorija.

Iskazan je snažan naglasak na automatizaciju procesa vezanih uz transakcijske dokumente. Mobilna i cloud integracija, te obrada velike količine podataka smatraju se također vrlo važnim, smatraju CIOti.

IT budžeti

Unapređenje poslovanja i prodajni procesi ocijenjeni su kao primarne poslovne funkcije koje će imati direktne koristi od IT investicija u 2016. godini. Upravljanje lancem opskrbe, marketing, te inovacije proizvoda i usluga ne smatraju se najvažnijim poslovnim zadacima u ovom trenutku, naglašavaju IT direktori.

IT budžeti u 2016. godini biti će veći nego u 2015., otkriva 44% ispitanih kompanija. Čak 13% direktora informatike najavilo je porast IT budžeta za više od 20% u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, važno je naglasiti da se više od 60% CIOta izjasnilo vlasnicima ili upraviteljima IT budžeta i projekata.

Više informacija o programu i slike pronađite ovdje

Kontaktirajte nas

Trebate više informacija? 

Kontaktirajte nas