Adacta | Gold ERP i CRM Microsoft Partner & Qlik Certified Solution Provider
Adacta novosti

Koristite li sve prednosti godišnje Microsoft Dynamics NAV licence?

Doba godine je kada se radi planiranje i budžetiranje za sljedeću godinu i znamo da će neki od vas gledati u stavku troška godišnje nadgradnje Microsoft Dynamics NAV licence i promišljati o potrebi za njom. Koristimo ovu priliku podsjetiti vas zašto je godišnja nadgradnja vrijedna svakog eura vašeg ulaganja, kao i potaknuti vas da iskoristite maksimum prava kojima raspolažete.

Što predstavlja godišnja nadgradnja?

Microsoft Annual Enhcancement Plan predstavlja vaš godišnji plan za unapređenje poslovanja kroz korištenje Microsoft Dynamics NAV licence. Vrijednost godišnje nadgradnje se računa na 16% ukupne vrijednosti korisničke licence. Prilikom svake kupovine OnPrem verzije softvera, plan godišnje nadgradnje se automatski aktivira. Plan je neprocjenjiv alat u prvoj godini vlasništva softvera i prva godina je obvezna. Sljedećih godina donosite odluku o obnovi godišnje nadgradnje. Pitanje koje često dobivamo od novih i postojećih klijenata je „Koju vrijednost dobivamo“ ili kako je često formulirano „Moram li stvarno ovo platiti?“. Prije nego odgovorimo na to pitanje, podsjetimo se što nadgradnja licence uključuje.

Koje koristi ostvarujete kroz aktivnu godišnju nadgradnju?

Svaki klijent koji obnavlja godišnju nadgradnju ostvaruje pravo na sljedeće:

  • Nadogradnje i ažuriranja softvera, servisne pakete te mogućnost dodavanja novih korisnika ili objekata prema potrebi 
  • Pristup Customer Source-u - Microsoftovom portalu za klijente gdje možete pristupiti savjetima za rješavanje problema, raznim koracima i odgovorima na česta pitanja. Customer Source sadrži personalizirane informacije o Microsoft proizvodima i uslugama, omogućava pretraživanje tehničke baze podataka, preuzimanja raznih dokumentacija, forum za raspravu i druge značajke. Ova baza znanja omogućava unos kriterija za pretraživanje i filtriranje po proizvodu i modulu što u konačnici znatno olakšava pretraživanje, štedi vaše i konzultantsko vrijeme u slučaju potrebe za rješavanjem poteškoća.
  • Neograničen pristup online treninzima – jedna od uistinu sjajnih značajki koje klijenti ostvaruju. Microsoftova opsežna knjižnica trening materijala pruža pristup istim treninzima kojima pristupaju i Microsoft partneri. 
  • Članstvo u online zajednici i forumima za podršku – članstvo znači da ukoliko forumska zajednica ne odgovori na vaš upit, odgovoriti će Microsoftov predstavnik.
  • Zaštićenu cijenu – godišnja nadgradnja se obračunava kao određeni postotak od ukupne vrijednosti licence u trenutku kada je klijent kupio licencu – zaštićena cijena znači da se ta vrijednost koja je temelj za obračun neće mijenjati čak i ako Microsoft povisi cijenu licenci, dok god klijent obnavlja godišnju nadgradnju licence.

Što ako odustanete od obnove? 

Ukoliko se odlučite prekinuti godišnju nadgradnju i nakon nekog vremena se pojavi poslovna potreba radi koje morate nadgradnju ponovo aktivirati, Microsoft će vam naplatiti nadgradnju za ukupni protekli period s uključenim penalima – dakle po višoj cijeni od one koju biste imali u redovnoj nadgradnji, uz dodatnu naplatu nadgradnje za nadolazeću godinu dana i to po novoj cijeni licenci. Kada se sve zbroji, vrlo je skupo i riskantno. Odluka o obnovi godišnje nadgradnje ovisi o poslovanju i ljudima koji ga vode. Može se reći da je pogled isti kao i na osiguranje. Većinu vremena se žalimo prilikom plaćanja premije osiguranja, no kada se pojave problemi ili potreba, drago nam je što smo platili.

Klijente uvijek savjetujemo o nužnosti postojanja aktivnog plana godišnjeg održavanja prvenstveno iz perspektive održavanja softvera ažurnim i usklađenim s poslovnim potrebama. No mnogi klijenti ne koriste ostale koristi koje im osigurava aktivna godišnja nadgradnja i koje u konačnici plaćaju, stoga se nadamo da će ovaj članak to promijeniti. Ako imate pitanja ili nedoumica, kontaktirajte nas, tu smo za vas.

Autor: Antonija Šoštarić
Kontaktirajte nas

Trebate više informacija? 

Kontaktirajte nas