Adacta | Gold ERP i CRM Microsoft Partner & Qlik Certified Solution Provider
Adacta novosti

Održan meetup na temu Data Science i proizvodnja

U četvrtak 14. ožujka 2019. u prostorijama Algebra LAB-a održano je meetup druženje na temu data science i proizvodnja pod nazivom „Bridging the Gap Between Data Science and Manufacturing“. Cilj ovog meetupa bio je okupljanje data science stručnjaka i predstavnika iz proizvodnih tvrtki kako bi se razgovaralo o mogućnostima, izazovima i potencijalnim izvorima podataka povezanih s data science u proizvodnji.

Bio je to prvi ovogodišnji meetup u organizaciji Data Science Meetup grupe i Adacte, a ujedno i uvod u ovogodišnju Data Science Economy konferenciju koja će se održati u svibnju ove godine. 

DATA SCIENCE U PROIZVODNJI - ZAPOČNITE S ANALITIČKIM RAZMIŠLJANJEM

Druženje su otvorili dr. Sonja Išljamović, data science stručnjak i Martin Frešer, data science developer u Adacti prezentacijom na temu optimizacije proizvodnje. 

Kako optimizirati proizvodni proces definitivno je vruća tema za sve tvrtke u proizvodnji, budući da se u industriji posluje s ogromnim količinama podataka.

Data science mogućnosti u proizvodnji

U uvodnom izlaganju Martin i Sonja predstavili su koncepte izvještajne kulture, okruženje u kakvom danas proizvodne firme posluju i izazove s kojim se suočavaju prilikom planiranja proizvodnje

STUDIJA SLUČAJA PROIZVODNE TVRTKE - VELIKE UŠTEDE, OPTIMIZACIJA I PREVENTIVNO ODRŽAVANJE

Sonja i Martin predstavili su primjer iz prakse, tvrtku iz proizvodne industrije koja je uspjela povezati mogućnosti koje pruža data science u proizvodnji. Tiskarna Novo Mesto koristeći vrijedne podatke koje iz raznih izvora povezuje Qlik rješenje uspjela je optimizirati redoslijed radnih naloga, minimizirati vrijeme kašnjenja i zastoja te uspostaviti pregled opterećenosti i iskorištenosti strojeva

Adacta data science stručnjaci: dr. Sonja Išljamović i Martin Frešer

Primjena data science u konkretnom proizvodnom poduzeću rezultirala je povećanjem kvalitete proizvoda i smanjenjem troškova na godišnjoj razini u iznosu od 250 000 eura. Razlog dovoljno jak da uvjeri čak i najveće skeptike u mogućnosti koje data science pruža industriji proizvodnje. 

BIG DATA U TVRTKAMA INA I GAVRILOVIĆ

Meetup događaj nastavio se panel diskusijom na temu „Izazovi data science u proizvodnji“ a sudjelovali su Kristina Autischer (Gavrilović), Kristian Schuster (INA) te Sonja Išljamović i Božidara Cvetković (Adacta). 

Panelisti su se dotaknuli trenutnog stanja vezanog uz primjenu data science u njihovim kompanijama, zrelosti timova te generalnog utjecaja koje data science ima na zapošljavanje u skoroj budućnosti. 

Okupljeni su se generalno složili kako su još uvijek velike količine podataka neiskorištene u većini kompanija posebice ukoliko se odmaknemo od standardnog financijskog izvještavanja i usporedbe s planom

S druge strane predstavnici INA-e i Gavrilovića naveli su nekolicinu primjera u kojima internim snagama uspješno poboljšavaju postojeće procese kvalitetnijim korištenjem različitih podataka. Na taj način unaprjeđuju poslovanje uz istovremeno angažiranje i motiviranje zaposlenika. 

KAKO ĆE DATA SCIENCE UTJECATI NA TRŽIŠTE RADA

Upravo zaposlenici, kako postojeći tako i potencijalni, bili su druga velika tema panel diskusije. Sudionici panel diskusije složili su se u činjenici da kvalitetno posložen tim koji povezuje tehnička, podatkovna i poslovna znanja jest ključan za uspjeh u data science projektima. Tvrtke danas su već danas u potrazi za kandidatima koji imaju kombinaciju gore navedenih vještina.

Zanimljiva panel diskusija o tome kako postaviti Data Science u središte poslovanja modernih tvrtki

RECEPT ZA USPJEH - PRISTUP OD VRHA PREMA DOLJE (ENG. TOP-DOWN)

Panel diskusija je završila snažnom porukom koja je odjeknula među svim sudionicima dugo nakon završetka službenog sastanka: poticaji za razvoj projekata vezanih uz podatke moraju doći od najvišeg menadžmenta, koji mora sve više prepoznati važnost i ulogu podataka u poslovanju. Tvrtke koje danas uspješno primjenjuju velike podatke (eng. Big Data) su one u kojima je koncept potaknut od strane menadžmenta i odražava se na svim razinama poslovanja. 

VIDIMO SE NA DATA SCIENCE ECONOMY ZAGREB

Meetup je bio prvi događaj ove godine u suradnji Adacte i Data Science meetup grupe. Ujedno je meetup predstavio i uvod u ovogodišnju Data Science Economy konferenciju koja će se održati u Zagrebu u svibnju. Adacta će i ove godine sudjelovati sa stručnjacima iz područja strojnog učenja (eng. Machine Learning). Događaj je prošle godine bio ogroman uspjeh među stručnjacima iz data science područja i ove godine ne očekujemo ništa manje od toga.

Za više informacija o konferenciji Data Science Economy posjetite službenu stranicu konferencije: http://ds2economy.com/.

Kontaktirajte nas

Trebate više informacija? 

Kontaktirajte nas