Adacta | Gold ERP i CRM Microsoft Partner & Qlik Certified Solution Provider

Alca

Alca trgovina uštedjela sate zahvaljujući QlikView alatu

Zahvaljujući novim mogućnostima mjerenja niza ključnih pokazatelja produktivnosti, Alca je uspjela povećati efikasnost i realizaciju svojih prodajnih predstavnika. Poduzeće Alca Trgovina d.o.o. implementiralo je QlikView za prvih 20 korisnika u manje od 2 tjedna. 

Prednosti:

 • Integracija više različitih izvora podataka;
 • Definiranje i praćenje ključnih pokazatelja uspješnosti;
 • Mogućnost analize podataka iz različitih aspekata;
 • Odlična vizualizacija rezultata.

"Da bismo ostvarili ovoliko različitih razina grupiranja uz ovaj tip usporedbi trebao nam je ponekad i čitav dan. Sada to radimo za manje od 2 min… Naravno, s podacima koji su uvijek up-to-date.” - Nikola Mićić, IT manager, Alca Trading d.o.o.

70-100 % ušteda vremena potrebnog za ažuriranje podataka. - Alca

625 % ušteda vremena potrebnog za analizu i izvještavanje.  - Alca

O tvrtki

Početak rada na izradi BI sustava sastojao se od prikupljanja podataka iz više različitih izvora i optimiziranja operativnog poslovanja u jednom od distribucijskih sektora. U prvoj fazi projekta, kako to obično biva, dogovorene su analize podataka i poslovnih procesa prodaje i financija. Dva glavna izazova postavljena pred Adactu bila su jednostavna i modularna integracija planova i ostalih podataka koji se ne nalaze u primarnom ERP sustavu te smanjenje vremena analize i izrade ključnih izvještaja. Temeljni izvor podataka, Diglas ERP baziran na Oracle platformi, bilo je potrebno iskoristiti kao polaznu osnovu za formiranje izvještaja. Za razliku od podataka o realizaciji i matičnih podataka, podaci o planu nisu se nalazili u ERP-u gdje je posebno do izražaja došla modularnost povezivanja QlikViewa na različite izvore podataka.

Nakon uvođenja sustava, dogovorena je obuka ključnih korisnika i sudjelovanje u obuci krajnjih korisnika. Implementacija QlikView rješenja obuhvatila je implementaciju u dvije države na istom poslovnom sustavu, pri čemu su u potpunosti uzete u obzir specifičnosti poslovanja obje lokacije.

Izazovi

 • Integracija nedostajućih podataka na jednostavan i modularan način;
 • Ušteda vremena potrebnog za analize i izvješćivanje;
 • Rast produktivnosti operativnih djelatnosti
 • Implementacija na dvije lokacije

O rješenju

QlikView je korisnički orijentirano poslovno rješenje koje korisnicima osigurava donošenje boljih poslovnih odluka kroz sve aspekte poslovnog izvještavanja i analize. U skladu s poslovnom logikom Alce, ono stavlja poslovne korisnike na prvo mjesto i omogućava im kreiranje ad-hoc izvješća, bilo gdje i bilo kada, omogućavajući korisniku dobre odluke i brze odgovore.

Prije uvođenja QlikView alata, izrada analize realizacije u odnosu na plan u Alci je trajala više od 1 dana, s obzirom na činjenicu da se radilo o prikupljanju i usporedbi podataka iz više različitih izvora. Budući da QlikView alat jednostavno I automatski integrira podatke iz više različitih izvora podataka, djelatnici Alce sada na taj isti izvještaj troše manje od dvije minute i imaju uvijek ažurne podatke.

Zahvaljujući novim mogućnostima mjerenja niza ključnih pokazatelja produktivnosti, Alca je uspjela povećati efikasnost i realizaciju svojih prodajnih predstavnika.


Prema riječima Nikole Mićića, IT Managera tvrtke Alca: “Osnovne prednosti QlikView alata su:

 

 • Velik broj različitih izvora podataka koje se integriraju u jednu bazu, koja predstavlja osnovu za sveobuhvatnu i detaljnu analizu svih poslovnih procesa;
 • Jednostavno definiranje i praćenje ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI);
 • Mogućnost jednostavne promjene parametara izvještaja tako da se isti podatak može promatrati s više aspekata, u različitim okruženjima i periodima;
 • Odlična vizualizacija dobivenih rezultata; rezultati omogućuju jednostavnu, ali duboku analizu te dovode do novih otkrića;
 • Mogućnost korištenja aplikacije i na mobilnim uređajima, što omogućuje menadžmentu poduzeća trenutan uvid u sve relevantne parametre koji se prate.”

 

Rješenje:
BI

Proizvod:
Qlik

Industrija:
Distribution & Retail

Zemlja:
Multi Country
Slovenia
Croatia
Serbia